Team Honduras

San Carlos Koffie

Wij zijn een familie die gespecialiseerde koffie produceert sinds 1940, in Marcala, La Paz, Honduras.

samen bundelen we onze krachten, passie en vooral liefde in elk proces om de beste kwaliteit te beiden.

Onze boerderijen bevinden zicht op hoogtes variërend van 1300 tot 1600 TAW. 



Roger Dominguez, werd eveneens geboren in de bergen van Marcala als zoon van een familieproducent sinds 1940. Zijn koffiebedrijf noemt Café San Carlos. Het is reeds de derde generatie die inspanningen, passie en vooral liefde bundelt in elk proces en zaden van de hoogste kwaliteit selecteert, die uiteindelijk een voortreffelijke koffie voortbrengt en wordt erkend op nationaal en internationaal niveau.

Momenteel behoort de familiekoffie tot de 10 beste koffiesoorten in Honduras, waarbij prijzen worden uitgereikt voor kopjes van uitmuntendheid (cup of excellence), een evenement dat elk jaar wordt gehouden in coördinatie met het Hondurese Koffie Instituut om de beste koffiesoorten van het land te belonen.

Roger is de eigenaar van verschillende boerderijen in La Paz, Marcala, waaronder het perceel van 4,23 hectare genaamd Finca De La Cueva. Hij verbouwt Catuai op de boerderij en heeft ongeveer 18.000 koffiebomen. Deze staan tussen een mix van verschillende fruitbomen, waaronder sinaasappel-, citroen- en mandarijnbomen. Dewelke een fijne smaak geven aan de koffiebessen.

Finca la Cueva (de Grot) is vernoemd naar een grot op de boerderij, waar volgens hen mensen leefden tijdens de precolumbiaanse periode.

Roger heeft sinds de overname in 2010 tijd en energie besteed aan het verjongen van de boerderij. Na het handmatig plukken wordt de koffiebes dezelfde dag ontpulpt, gedurende 18 uur droog gefermenteerd in tanks, drie keer gewassen en gemiddeld 12 tot 15 dagen op verhoogde bedden gedroogd, of totdat het een stabiel vochtgehalte van 10-11% wordt bereikt. Roger is van plan om door te gaan met het ontwikkelen van meer verfijnde praktijken voor elk aspect van Finca La Cueva, met name op het gebied van innovatie van variëteiten en processen.

De familie exporteert reeds koffie naar Canada, US, Japan, Korea, China, Australië…. Enkel de beste koffies die speciaal worden geselecteerd gaan naar buitenlandse markten. De standaard is speciality coffee.


Team Belgium

Ik ben Jonas Deloof, zaakvoerder van Saknikte Project.

Saknikte (witte bloem) is een Mayanaam die betekenis geeft aan de witte geurende bloesem die op de koffiestruik groeit. Volgens de Maya's werden de natuurgoden uit deze bloem geboren en symboliseert deze bloem de oorsprong van het leven door de eenheid van man en vrouw. Door de vruchtbare regio vanwaar de koffie en mijn vrouw komen, hun wortels kennen bij de Maya's en hun nakomelingen, is dit voor ons een existentiële factor. De intrinsieke motivatie achter dit project. Dermate dat we onze kinderen hiernaar hun naam hebben gegeven. Onze dochter noemt Nikté wat in het Maya 'bloem' betekent. Onze zoon noemt Neek' wat in het Maya 'boon' of 'zaad' betekent. Dit creëert een onlosmakelijke verbinding tussen zus en broer. Familiewaarden. Een belichaamde bezieling. De verbinding met alles wat is in harmonie.

Engagement

Saknikte houdt engagement in. Koffie uit de ancestrale gronden van mijn echtgenote naar hier brengen omvat een missie. Bovenal wens ik het pad van mijn vrouw te eren door deze uitdaging aan te gaan en mensen kennis te laten maken met de uitstekende en bekroonde Specialty Coffee van mijn familie. Daarnaast brengen we graag onze kinderen meer in contact met Honduras van wie een deel van hun grootouders, nonkel en tantes in Honduras wonen via dit project. De koffiemarkt hier in België is eerder gewoon aan conventionele koffie. Een beperktere wereld. En omdat koffie zoveel meer te bieden heeft zien we daar eveneens een educatieve functie in. Mensen laten kennis maken met The World of Coffee.



Saknikte, holistisch gezien.

De eerlijkheid gebied me te vertellen dat mijn zelfstandige activiteit meer inhoudt dan het lucratieve verdienmodel van koffie. Mijn droombeeld is een samenhang / harmonie, gesynthetiseerd in een zelfvoorzienend project. De grond van mijn voorouders dient een functionele ondersteuning te bieden aan Moeder Aarde én mensen in harmonie. Dewelke vanuit verbinding met zichzelf en andere medezielen een biotoop wensen te creëren waarin een utopie belichaamt wordt.

Momenteel bezitten we een terrein van ongeveer 4000 vierkante meter, aangrenzend aan mijn ouders hun terrein van enkele hectares. Een pittoresk landelijk gebied (agrarisch waardevol gebied) grenzend aan Het Ganzeveld. Zoals Natuurpunt het omschrijft: "In Aalter kan je wandelen in het natuurgebied Ganzeveld. Een waaier aan bossen wisselt hier af met open plekken. Zoogdieren zoals ree en eekhoorn voelen zich hier thuis. Ook veel vogelsoorten hebben hier hun plekje. Buizerd, boomklever en zwarte specht broeden in het bos. Geniet van de rust in één van de oude beukendreven en vat een glimp op van een specht. Kinderen kunnen het Ganzeveld ontdekken via het avontuurlijke spechtenpad."

Momenteel is de sloop gebeurd met bouwvergunning van een vrijstaande schuur met de optiek om een nieuw bijgebouw te bouwen. De nieuwe constructie heeft een oppervlakte en een volume dat respectievelijk 77 m2 en 377,30 m3 bedraagt. De finaliteit is om een gastenlogies hierin onder te brengen met de mogelijkheid om in de polyvalente ruimte op het gelijkvloers workshops aan te bieden. Workshops gelinkt aan mijn opleiding Sociaal Assistent en Lichaamsgerichte Therapie en Sjamanisme.

Zoals u merkt beoog ik een mix van inkomsten waarbij het koffieverhaal de voornaamste bron van inkomsten dient te worden. Wat hierna komt is een uiteenzetting van dit koffieverhaal startende bij de producent om zo te komen tot de eindverbruiker namelijk de consument met daartussen onze betrouwbare partners. Dé Supply Chain vertrekkende vanuit het Zuiden, want zonder de bloem is er geen vrucht én geen product. En om de cirkel rond te maken wordt dit hoogwaardig product verkocht om de producent te kunnen betalen die het zich toelaat om te blijven innoveren en te zoeken naar een intensere balans tussen mens en natuur.