NIKTE KAFE

Stel je voor, een kopje koffie dat niet alleen uitzonderlijk smaakt, maar ook een verhaal vertelt. Mijn verhaal start in het kloppend hart van Centraal Amerika, Honduras, de heimat van mijn vrouw en haar familie.
Saknikte Coffees importeert en verkoopt superieur aromatische koffie afkomstig uit de prachtige bergen van Marcala in Honduras. Daar groeien de bonen van onze Speciality koffies – bonen die worden gekoesterd en met liefde verbouwd door mijn familie. Ik sta garant voor een 100% duurzaam product waarbij ikzelf de bonen rechtstreeks vanuit Honduras tot bij u thuis breng.
Onze Nikte Kafe Speciality Coffees zijn niet zomaar koffiebonen, het zijn kleine kunstwerkjes op zichzelf. Ze worden geteeld onder ideale omstandigheden. Het resultaat is een unieke smaak.
Elke slok onthult subtiele tonen van chocolade, geroosterde noten en zoete vruchten.
Onze producenten en hun koffie
FINCA EL NARANJO
Land: Honduras
Hoogte: 1315 meter
Soort: Arábica
Variëteit: Catuaí Rojo
Proces: Natural
Naam van de producent: Fabiola Fiallos
Bedrijfsnaam: Café San Carlos

FINCA EL LIQUIDAMBAR
Land: Honduras
Regio: Montecillos
Hoogte: 1409 meter
Soort: Arábica
Variëteit: Parainema
Proces: Natural
Naam van de producent: Ma Nery Márquez Granados
Bedrijfsnaam: Café San Carlos

Verschillende fincas uitgekozen door Roger Dominguez:
Land: Honduras
Regio: Montecillos
Hoogte: 1350-1500 meter
Soort: Arábica
Variëteit: Catuaí/Lempira
Proces: Washed
Naam van de producent: verschillende boeren
Bedrijfsnaam: Café San Carlos

Fabiola Fiallos:
"Ik ben afkomstig uit Marcala, La Paz en kom uit een eenvoudig gezin. Ik ben getrouwd met Roger Domínguez en we hebben twee dochters. Samen delen mijn man en ik een affiniteit sinds we klasgenoten waren op de middelbare school, en nu ook voor koffie. Koffie is zijn belangrijkste activiteit sinds ik hem heb leren kennen. Samen begonnen we te werken op een klein stuk grond, waarbij we ons concentreerden op het produceren van kwaliteitskoffie. Met zijn ervaring en steun slaagde ik erin me te betrekken bij dit proces en alles te leren wat erbij komt kijken. Dit leidde ertoe dat ik mijn baan bij een financiële instelling achterliet om me volledig toe te wijden aan mijn gezin en deze boeiende wereld van koffie. Dit gaf ons de mogelijkheid om deel te nemen aan het Taza de Excelencia-programma dat wordt gepromoot door het Hondurese Koffie-Instituut (IHCAFE). In respectievelijk 2016 en 2018 behaalden we de 14e en 15e positie, naast een verrijkende ervaring waarbij internationale kopers onze koffie kunnen proeven. Deze partij had een droogtijd van 20 dagen op bedden binnen zonne-drogers.
Maria Nery Márquez Granados :
"Finca El Liquidámbar is gelegen in de gemeenschap Las Acacias in de gemeente Marcala, La Paz. Samen met mijn man hebben we in het jaar 1980 de eerste koffiebomen geplant op grond die we geërfd hebben. We zijn ouders van 8 kinderen. Na het overlijden van mijn man stonden mijn kinderen en ik voor de taak om de boerderij te onderhouden en de kwaliteit van de koffie te waarborgen. Er zijn enkele families die ons helpen bij het onderhoud van de boerderij, zoals snoeien, bemesten en oogsten. Deze families maken onze boerderij speciaal omdat ze dezelfde toewijding en passie voelen als wij. Dankzij deze passie en hard werken heb ik ervoor gezorgd dat mijn kinderen hun universitaire diploma's behalen. Via het Taza de Excelencia-programma heb ik prijzen gewonnen, waaronder een 6e plaats in 2015 en 2017, een 24e plaats in 2019 en een 21e plaats in 2021. Hierdoor heeft onze koffie internationale markten bereikt. Op Finca El Liquidámbar worden niet alleen koffiebonen verbouwd; hier groeit ook liefde, toewijding en hoop voor onze familie en alle mensen die betrokken zijn bij dit mooie avontuur genaamd koffieteelt.
Dit lot is een mix van koffiebonen van boerderijen die behoren tot de regio MONTECILLOS. Ons personeel bestaat voornamelijk uit vrouwen, die betrokken zijn bij de meeste activiteiten op de boerderijen, zoals bemesting, ontbladering, snoeien en natuurlijk het plukken van koffie. Een normale dag op de boerderij begint om 7 uur 's ochtends en eindigt om 3 uur 's middags. Vervolgens wordt de koffie naar de verwerkingsfabriek gebracht om te worden verwerkt met schoon water. Na het ontvellen moet het ongeveer 15 tot 18 uur in fermentatiebakken liggen, daarna wordt het gewassen en vervolgens gedurende 12 tot 15 dagen op bedden of droogrekken geplaatst. Wanneer het een vochtigheidspercentage van 11% bereikt, wordt het verzameld en opgeslagen in Grain Pro-zakken tot het moment van voorbereiding voor export.


